בלוג
שעון החורף, פחמימות והקשר אל מצב רוחנו
חורף. מצוברחים יותר. אוכלים יותר. משמינים יותר. הגיוני יש פתרון? בהחלט. הנה ההסבר ופתרונות.
שעון החורף שמגיע מביא עימו חשכה בשעות שהן לא הגיוניות למה שמוח שלנו התרגל. ואז אנחנו פתאום רעבים בשעות מוקדמות יותר למרות שכאילו אכלנו את אותו הדבר. מוכר לכם? הרגשתם את זה?
הבעיה הגדולה השנה היא שזה מיד לאחר החגים השתנה השעון ומזג האויר עדיין קייצי וכך אנו מוצאים עצמנו לא מכינים מרק כי עוד לא חורף אבל רעבים כאילו ולכן אוכלים יותר.
מדוע זה קורה? כי הסרוטונין בירידה.
הסרוטונין הוא הורמון המופרש במוח. אחד האחראים על מצב רוחנו. כאשר רמתו בדם עולה אנו במצב רוח טוב, נינוחים ושבעים. כשרמתו ירודה – כך גם מצב רוחנו.
איך עולה הסרוטונין? בשתי דרכים:
1. בחשיפה לאור שמש
2. לאחר אכילת פחמימות.
אז אם אין אור יום כמו שאנחנו רגילים – אנחנו מבינים שהנה מצאנו את הסיבה שבגינה אנו נוהגים להתחיל “לחפש” משהו מתוק בשעת בין ערביים כעת ונוטים לומר, שאנו יותר רעבים בחורף.
חשוב להבין – לא לכולם רמת סרוטונין זהה.
אצל אנשים שונים רמת הסרוטונין הבסיסית בדם שונה. וגם ישנו הבדל ברור בין נשים לגברים. לנשים רמת סרוטונין נמוכה יותר לעומת הגברים והיא יורדת עוד יותר לפני המחזור החודשי ובתקופה בה מפסיק לגמרי המחזור החודשי. וכשרמת הסרוטונין נמוכה אנו נחוש עצבנות ועייפות – נחפש פתרונות זמינים ומכאן מגיעה אכילת הפחמימות המוגברת והצורך במתוק. .
אז נכון, אכילת פחמימות גורמת לעלייה בסרוטונין בדם. אבל אנחנו לא רוצים להגזים שם כי אז נעלה במשקל. אז מה עושים? האם יש לזה פתרון?
כמובן.
פתרון 1: אכילת פחמימות נכונות במהלך היום –
מבינים קודם כל שאכילה של פחמימות פשוטות כמו סוכר, דבש ודברי מתיקה, תביא לעלייה מהירה בסרוטונין, אך גם לירידה מהירה אח”כ. כך תחזור תחושת הצורך במתוק תוך זמן מאוד קצר וחוזר חלילה. הדבר עלול להביא לצריכה עודפת של פחמימות ואנרגיה. ואת זה אנחנו ממש לא רוצים, נכון? אז הפתרון מצוי דווקא בבחירה הנכונה של הפחמימות במהלך היום. כי אם במהלך היום נאכל פחמימות מורכבות, כמו לחם מקמח מלא, אורז מלא, קינואה, כוסמת, פסטה וכיו”ב – רמת הסרוטונין תעלה ותישאר גבוהה למשך זמן ארוך.
פתרון מס’ 2 קשור לשעות האור המתקצרות וכאן יש לבצע מעקף לגוף ובעצם קצת לעבוד עליו. הפתרון הינו ע”י אכילת מאכלים חמים יותר משעה 4 ואילך. הגוף נרגע מהחום ומפרש זאת כטיפול בו.
איך נעשה זאת?
הנה כמה דוגמאות:
1. ב16:00 אשתה כוס תה/קפה עם הפרי או עם הכריך שלי.
2. ב18:00 במקום כריך אוכל קערית מרק כתום או מרק ירקות.
3. במקום כריך קר אוכל דייסת קוואקר המורכבת מכוס חלב חם עם 3 כפות שטוחות של קוואקר.
4. אקח תפוח עץ ובמקום לאכול אותו טרי כמו תמיד – אחתוך אוו לקוביות, אחמם במיקרו לדקה לכל היותר ואוסיף מעט אבקת קינמון מלמעלה.
5. גם בערב אבחר מאכלים חמים. טוסט למשל וכל אוכל חם שאני רוצה (כמובן בכמות הנכונה)
שני הפתרונות המוצעים יביאו אתכם לעצירת העליה הרגילה במשקל בחורף.
תוצאת אכילת הפחמימות המורכבות ותוצאת אכילת המאכלים החמים תהיה שהגוף רגוע יותר ולא במירוץ אחר העלאת סרוטונין על ידי סוכרים פשוטים וכך אתם יכולים לשמור על האיזון בגוף ועל המשקל התקין.
בהצלחה!
אני רביץ והצוות.